28 Kasım, 2015

İlk sürüş izlenimi: Yeni Honda Jazz Türkiye’de






 Honda’nın B segmentinde tanıtıldığı ilk günden bu yana farklı kimliği ile mücadele veren modeli Jazz, üçüncü nesliyle Türkiye’de satışa sunuldu. Çeşme’de deneyimleme fırsatı bulduğum araçla ilgili işte ilk izlenimim.


Honda’nın 2015 yılında yenilenen 5 modelin sonuncusu olan Jazz, 57 bin 650 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Honda’nın küçük sınıftaki popüler temsilcisi iç mekan genişliği, çok yönlülüğü ve bünyesinde barındırdığı teknolojilerle B segmenti hatchback sınıfındaki rakiplerine gözdağı veriyor. 
İlk kez satışa sunulduğu 2001 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında 5.5 milyon adedin üzerinde satılan Honda Jazz, Avrupa’da 70’in üzerinde ödüle layık bulundu. Dünyanın dört bir yanında 7 farklı tesiste üretilen Honda Jazz, 1.3 litrelik benzinli motoru, CVT otomatik şanzıman opsiyonu ve üç farklı donanım seçeneğiyle Türkiye’de de satılmaya başlandı. Yeni Jazz da, daha önceki iki neslinde olduğu gibi çok yönlü ve esnek iç hacim özelliklerini sürdürürken yenilikçi teknoloji ve yakıt ekonomisiyle verimli olmaya çalışıyor. 
Honda Jazz’ın uzunluğu önceki nesle göre 95 mm, dingil mesafesi ise 30 mm arttırılırken yeni platformla birlikte gerçekleşen bu boyut artışı daha geniş bir yaşam alanı olarak geri dönüyor. Honda’nın yeni global ürün stratejisinin bir parçası olarak Honda Jazz da ‘maksimum birey, minimum makine (man maximum, machine minimum)’ tasarım felsefesiyle geliştirilmiş. Bu felsefeyle aracın kapladığı alanı en aza indirirken, yolcuların yaşam alanını en üst seviyeye çıkartan kompakt, ancak bir o kadar da verimli bir yapıyı beraberinde getiriyor. 

Fonksiyonelliğe önem verilmiş
Yeni Jazz’da Honda mühendislerinin fonksiyonellik adına sahip oldukları tüm bilgi birikimi kullanılmış. Öncelikle yakıt deposu aracın arka kısmı yerine ön koltukların altına konumlandırılmış. Bu sayede arka koltuk sırasında Sihirli Koltuklar gibi çözümler sunulabilmiş. 
Yeni Honda Jazz’ın giriş seviyesindeki Dream versiyonunda 8 hava yastığı, araç denge kontrol sistemi (VSA), lastik basınç ikaz sistemi, şehir içi aktif fren sistemi gibi güvenlik sistemleri standart olarak sunuluyor. Yine Dream versiyonunda yer alan standart özellikler arasında 5 inçlik bilgi ekranının yanı sıra direksiyondan kumandalı müzik sistemi, iPod uyumlu USB ve ayrı AUX girişi, 4 adet hoparlör, bluetooth telefon kiti, hız sabitleyici, yağmur sensörlü silecekler, start&stop sistemi, sihirli koltuklar, LED gündüz farları ile otomatik açılan farlar ve follow-me-home far özelliği de yer alıyor. Bir üst donanım seçeneği olan Premium’da ise çarpışma uyarı sistemi, şerit takip uyarı sistemi, trafik işareti tanıma sistemi, akıllı hız limitleyici, Honda Connect multimedya sistemi, 7 inç dokunmatik ekran, 2 adet USB girişi, HDMI girişi, ön ve arka park sensörleri, ayarlanabilir ısıtmalı ve otomatik katlanan yan aynalar standart olarak bulunuyor.

Motor ve şanzıman elden geçmiş
Yeni Honda Jazz, Honda’nın Earth Dreams ailesinin bir üyesi olan yeni 1,3 litrelik i-VTEC benzinli motorla satışa sunuldu. Bu motor, manuel şanzımanın yanı sıra Premium donanım versiyonundan itibaren opsiyonel olarak otomatik CVT otomatik şanzımanla kombine edilebiliyor. Yüksek rijitliğe sahip şasi kadar konforla dinamizmi aynı potada eriten tatlı-sert süspansiyon ve geri bildirimi yüksek direksiyon sistemi de konforlu, dinamik ve güvenli bir sürüşü beraberinde getiren unsurlar olarak öne çıkıyor.

Sürüşü nasıl?
Yeni Honda Jazz’ın sürüşüne geçmeden iç mekanı hakkında bilgi vermek gerekli. Günlük hayatımda Jazz benzeri iç mekanı değişken özelliklere sahip bir otomobil kullanıyorum. Fakat Jazz’ın arka koltuk sırasının yeteneklerini görünce etkilenmemek elde değil. İlk olarak arka koltukların oturma alanlarının tek harekette 1/3 oranında katlanabildiğini ve sırtlıklara yapıştığını söylemeliyim. Bu sayede alçak şaft tünelli arka zeminde büyük saksılı çiçekleri taşımak bile mümkün oluyor. Koltukların sırtlıkları da yine 1/3 oranında tek dokunuşta yatırılabiliyor. Bu işlem hem çok kolay gerçekleşiyor hem de bagajla birlikte düz bir zemin elde edilebiliyor. Sürüşe geçersek araç klasik Jazz tadında ve orta sert süspansiyonu ile yeterli konforu sunuyor. Sert darbeler içeride hissediliyor. Yol tutuş ise çok iddialı değil. Yine de güvenliği tehdit eden bir durum oluşmuyor. 1.3 litrelik motor ve CVT şanzıman ikilisini deneme fırsatı yakaladım. Bu motor şehir içi için yeterli olsa da otoyol sürüşlerinde yüksek hızlara ulaşma konusunda nazlı. CVT konfor odaklı ve performanslı sürüşü engelliyor.

Honda Jazz’ın tavsiye edilen anahtar teslimi satış fiyatı:
Honda Jazz Dream (manuel): 57.650 TL
Honda Jazz Premium (otomatik): 65.150 TL
Honda Jazz Elegance (manuel): 66.650 TL
Honda Jazz Elegance (otomatik): 69.150 TL

0 yorum:

Yorum Gönder